Norite trumpam pabėgti į kalnus arba išbandyti kažką ekstremalaus (bet ne pavojingo), tačiau negalite sau leisti savaitės laiko atostogų? Turime jums išbandytą pasiūlymą.
Snežka (1603 m.) – aukščiausias kalnas Čekijoje ir visame Krkonošių kalnyne, per kurio viršūnę driekiasi Lenkijos-Čekijos siena. Šis kalnas iš kitų Europos kalnų išsiskiria savo klimatu, o ypač vėjo prasme, rekordinis vėjas Snežkoje užfiksuotas 1990 m., kuomet pasiekė 345km/h greitį. Snežka yra buvusios Prūsijos aukščiausias kalnas, ant jos viršūnės stovi 1681 m. pastatyta koplyčia. Kalnas pasiekiamas iš Lietuvos automobiliu per vieną dieną. Apsigyventi šalia kalno tikrai yra kur, nes čia išplėtotas turizmas, yra slidinėjimo kurortai. Į kalną lipti galite tiek iš Čekijos, tiek iš Lenkijos pusės ir dar pasirinkti iš keleto skirtingo sunkumo bei ilgumo trasų:
trasa
trasa2
www.summitpost.org
Mes lipti pradėjome nuo miestelio Pec pod Snežkou, kur einanti trasa yra maždaug 6,5 km ilgio.
Vasarą ši trasa ir apskritai pats kalnas yra visiškai nepavojingi ir nesunkūs, tačiau žiemą tai buvo šioks toks iššūkis net patiems fiziškai pajėgiausiems komandos nariams. Tikėjomės, kad gal bus nuobodu, bet patikėkite, oro dėka nuobodu tikrai nebuvo :). Automobilį galima pasilikti miestelyje, parkingas prie upės – nemokamas. Miesteliu daug eiti nereikia, iškart prasideda trasa, kuri staigiai statėja į viršų.
Einame gausiai medžiais apaugusiais miško takais, po sustingusiu ledu čiurlena kalnų upeliai.


Greitai pasiekiame maždaug kilometro aukštį, atsiveria properša ir ūkanoti vaizdai.
erika
Tolimesnis ėjimas yra pakankamai nesunkus, kylame į viršų nebe taip stačiai, tačiau sniego daug ir ėjimas dėl to tampa kiek kitoks, nei būtų tarkim vasarą.
eglutes
Paskutiniai keli šimtai metrų pareikalauja ypatingai daug jėgų. Kylama gana stačiai, sniego labai daug, vietomis slidu, vėjas verčia užsimaskuoti net veidus.
audrr
Nusileidžiantieji pasako, kad jeigu čia mums atrodo stiprus vėjas – viršūnėje uraganas. Truputį neramu, juolab kai komandos nariui atsilikus per kelis žingsnius jo dėl oro sąlygų nebesimato, bet lipam, nes juk neturėtų nutikti kažkas blogo.

Viršūnė tikrai GALINGA. Vėjas 40km/h, juntama temperatūra -19. Lede sukaustyti pastatai, atitvarai. Viskas kaip iš filmo.
ledas
Kalno viršūnėje veikia svetinga ir šilta kavinė. Tingintiems kopti į Snežka viršūnę galima užkilti ir keltuvu. Vienintelis ir labai didelis minusas – nesimato visiškai jokių peizažų (nors orų prognozės iš vakaro rodė saulėtą dieną).

Tačiau mums buvo svarbiausia procesas, išbandymas, nuostabūs vaizdai kopimo metu ir šį kalną jums tikrai labai rekomenduojame!
Apibendrinant: savaitgalio pramoga (diena nuvažiuot, diena įlipt, diena parvažiuot), kainuojanti ~150 eurų žmogui (priklausomai nuo to, kur gyvensite ir kiek kokio kuro pilsitės). Fizinis pasirengimas nėra būtinas, tačiau visą gyvenimą tik sėdint ir staiga nusprendus kopti – gali būti labai sunku, todėl visiškai nekopusiems į kalnus rekomenduotume pradėti šį kalną bent jau ne žiemos metu, nes žiemą jis mums buvo tolygus kilometru aukštesniam kalnui vasaros metu. Nepamirškite, kad žiemą temsta apie 15-16 valandą vietos laiku, o dar turite spėti nusileisti, todėl geriausia pradėti kopimą ryte.
Į Snežką tikrai įmanoma užlipti be jokios įrangos. Tačiau dėl bendro komforto ir saugumo labai rekomenduojame alpinistines kates bei getrus, galbūt dar mėgstantiems – kopimo lazdas. Jei nenorite nuomotis ar pirkti alpinistinių kačių – turėkite gerą avalynę, nes nusileidžiant nuo kalno žmonės su paprastais žygio batais čiuožinėjo ant užpakalio, spiegė, krito. Jeigu pasirinksite sunkesnę ar statesnę trasą – tokie kritimai gali baigtis itin skaudžiom pasekmėm, o įranga už keliolika eurų kopimą padaro komfortišku ir lengvesniu.
mes