Teidė – vulkanas, esantis Kanarų salose, Tenerifėje. Priklauso Ispanijos valstybei, yra įtrauktas į UNESCO paveldą. Tai aukščiausias Ispanijos taškas ir taip pat aukščiausia vieta visose Atlanto vandenyno salose. Teidės aukštis – 3718m. Paskutinį kartą vulkanas buvo išsiveržęs 1909 metais. Manoma, kad ateityje šis vulkanas dar išsiverš, nes karts nuo karto yra registruojamas jo seisminis aktyvumas. Šis vulkanas traukia turistus iš viso pasaulio, juk jei jau atvykai į Tenerifės salą – negali neaplankyti nuostabaus gamtos stebuklo.

Svarbu nepamiršti, kad aukštikalnių liga (acute mountain sickness) gali pradėti varginti lengvais simptomais jau nuo 1500 metrų virš jūros lygio, o nuo 2400 metrų vienokius ar kitokius simptomus jaučia didelė dalis keliautojų. Kadangi į dalį vulkano galima užvažiuoti automobiliu ar kilti keltuvu – kylama santykinai greitai, todėl dar labiau padidėja tikimybė pasijusti blogai. Žinoma, jeigu mėgstate slidinėti ir esate kėlęsi keltuvu – jausmas panašus ir galbūt Jums visiškai nesukeliantis diskomforto. Tačiau plačiau apie aukštikalnių ligą, jos simptomus ir kaip to išvengti – kituose mūsų įrašuose.
Na, o dabar apie mūsų kelionę į Teidę… Pats ugnikalnis yra gana „komercinis“ reikalas, į jį kaip tik įsigeidę neužlipsite.

Pirmas variantas – galima keltis su keltuvu (kaina žmogui apie 30 eurų). Taip daro dauguma turistų. Užkeliama iki apžvalgos aikštelės maždaug per 10-15 minučių, į pačią viršukalnę lipti tikrai ne visada galima, nes jeigu yra daug sniego – gali būti nesaugu.

Tačiau mes neabejojame, kad pamatyti kraterį verta…

Antras variantas – kilti automobiliu iki trasos ir tada lipti kojomis. Iš salos rasti kalną nėra sunku naudojantis navigacija ir kelio ženklais. Kylant į kalną automobiliu yra gražių apžvalgos aikštelių, verta išlipti pasigrožėti savitais vaizdais. Stovėjimo aikštelė yra kiek toliau, todėl iki trasos pradžios reikėjo paeiti apie 1km.


Pati trasa prasideda plačiu, nelabai stačiu keliuku – tai geras apšilimas. Visur žvyras ir akmenukai, jokios augmenijos. Aukštis trasos pradžioje apie 2,5 km. Čia jau pasijautė nemalonūs simptomai: dusinimas, silpnumas, dažnas širdies plakimas. Toliau trasa vis statėjo, nuo 3260m pradėjome matyti sniegą. Taigi be tokių būtinų dalykų kaip daug vandens, apsauginis kremas nuo saulės, patogi avalynė, užkandžiai – pasiimkite ir šiltesnį rūbą. Į pačią viršukalnę norint užlipti – su sportiniais paprastais bateliais gali būti kiek sunkiau, todėl būtų puiku turėti avalynę skirtą sniegui.

Belipant netyčia buvome nuklydę nuo trasos gan stipriai, taigi netoli viršūnės būkite atidesni. Į pačią viršūnę taip ir neužkilome (sustojome likus 400m iki viršūnės), nes buvo per prastos sąlygos, o ir diena ėjo į pabaigą: nebuvom pasiruošę lipimui žemyn savo kojomis, o tuo labiau sutemus. Taip pat paskutiniems 400m. reikia atsišviesti leidimą ir turėti jį su savimi, bet kaip jau minėjau – mums jo neprireikė.


Leidomės su keltuvu (kaina apie 12 eurų). Taip pat pasidomėkit, kada leidžiasi paskutinis keltuvas, nes tai nėra labai vėlai ir jį pražiopsojus gali tekti nusileisti kojomis. Trasą įveikėm maždaug per 4,5val.
Jei įdomu keltuvas ar kojos – mūsų atsakymas vienareikšmiškas. Juk lipimas į kalną ir yra pats didysis malonumas… Bet kaip kam patogiau. 🙂
Taigi Teidė – kitokio kraštovaizdžio vulkanas, į kurį tikrai pasistenkite nuvykti, net jei nesate fiziškai labai pajėgūs – tai puikus žygis ir pradedantiesiems. O ypač jei jau atsidūrėte Tenerifėje. 😉

P.S. Už nuotraukas ir prisiminimus dėkojame Miglei ir Pauliui 🙂